Ads Top

Η περιπλάνηση ενός βιολιού

  Ένα αριστουργηματικό έπος! Ένα συγκλονιστικό ταξίδι! Μια αξιοσημείωτη ιστορία αλληλοεφαπτώμενων ζωών, η οποία ανήκει στο είδος του ιστορικού μυθιστορήματος και μας ταξιδεύει νοερά από την Φώκαια της Μικράς Ασίας στην προσφυγική Θεσσαλονίκη (1914), την εμπόλεμη Ουκρανία (1919) και τέλος τον Ισπανικό εμφύλιο (1936).

  Κεντρικοί Χαρακτήρες του βιβλίου : Ο Μικρασιατικής καταγωγής Θωμάς και η Εβραία Ελβίρα, μέσα από τα βιώματα των οποίων καλούμαστε να βιώσουμε τα χρονικά του Μεσοπολέμου και το κλίμα πολιτικής αναταραχής που επικρατεί στην Ευρώπη λίγο πριν την άνοδο των Ναζί και τέλος τον αιματηρό Β παγκόσμιο Πόλεμο.Όπως και μας προϊδεάζει το εξαιρετικό εξώφυλλο του βιβλίου,που αναπαριστά με περίσσια χάρη τον πρωταγωνιστή μας να ισορροπεί ανάμεσα στις λεπτές γραμμές του πενταγράμμου και την θηριωδία των πολεμικών συρράξεων. 

  Ο κεντρικός άξονας της αφήγησης του βιβλίου χωρίζεται σε δυο επιμέρους τμήματα, που εξελίσσονται και εναλλάσσονται παράλληλα. Τα γεγονότα που διαδραματίζονται μετά το προσφυγικό καλοκαίρι του 1916 και τα δρώμενα της Ισπανικής επανάστασης το 1936. 

  Η γλώσσα του κειμένου πλούσια από το λεξιλόγιο της Θρακικής παράδοσης ενώ το ύφος του, σεβαστό τόσο για τους ήρωες της ιστορίες , όσο για τους επικείμενους αναγνώστες. 

  Οι περιγραφές των πόλεων, οδών, και γεγονότων, ολοζώντανες σαν θαρρείς πως το κρύο σε περονιάζει στα Ουκρανικά χαρακώματα προσπαθώντας να βρεις έναν τρόπο διαφυγής από την καταδιωκτική μανία του εχθρού. Η  έρευνα και  η μελέτη του συγγραφέα, φαίνεται τόσο εμπεριστατωμένη.

 Χαρακτήρες ανθρώπινοι.. Εμποτισμένοι με αξίες και ιδανικά, οι οποίοι παλεύουν με τους προσωπικούς δαίμονες, την αντιμετώπιση από το κοινωνικό περιβάλλον αλλά και τις κακουχίες των ατελείωτων μαχών. 

  Αξιοσημείωτο είναι να υπογραμμίσουμε, τις αθάνατες ιδέες και την σκιαγράφηση των τα υψηλών ιδανικών πότε για ένα καλύτερο αύριο, για ένα δίκαιο και ανώτερο σκοπό και πότε για την γεωπολιτική εκμετάλλευση και απόλυτη κυριαρχία. 

  Κοινός παρανομαστής της περιπλάνησης στα πεδία μαχών το βιολί και η σαγηνευτική μελωδία του, το οποίο γλώσσα και θρησκεία δεν γνωρίζει, ενώ το κέδρινο δοξάρι του όχι μόνο κατευνάζει αιμοσταγείς εκτελεστές αλλά εξιλεώνει και χαμένες ψυχές που έχουν θυσιαστεί στον βωμό της ανιδιοτελής πίστης μιας ιδέας ή ηθικής αρχής. 

Εμβαθύνοντας στο κείμενο.. 


 Αρχικά η πένα του συγγραφέα περιστρέφεται γύρω από την οικογένεια του Αλέκο αφέντη η οποία κυνηγημένη από το μίσος του ξεριζωμού βρίσκει καταφύγιο στον προσφυγικό καταυλισμό Ζέιτενλικ (Ευκαρπία) της Θεσσαλονίκης. Η φτώχεια, ο αγώνας για επιβίωση και αναστήλωση της νέας ζωής του σκιαγραφείται με άψογη περιγραφική ικανότητα πάνω στο διαπολιτισμικό καμβά της νύφης του Θερμαϊκού. Όπου, όχι μόνο κάνει την δυναμική εμφάνιση της η Εβραϊκή εμπορική κοινότητα καθώς ο κος Μπουναρτζίδης προσπαθεί να μας εντρυφήσει στην καθημερινότητα της Ελβίρας, αλλά και πλήθος οι κάτοικων με καταγωγή από τις Βαλκανικές γειτονικές Χώρες λόγου του πολέμου (Σέρβοι, Βούλγαροι, Τούρκοι). 

  Κι καθώς η ανάγκη για οικονομική και ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ ατόμων με διαφορετική εθνική ταυτότητα είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία της Ελληνικής κοινωνίας, η μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης , από την μια “σαρώνει” τα όνειρα των χαρακτήρων και από την άλλη φουντώνει σαν λαίλαπα ο έρωτα των δυο νέων. Τα νεανικά σκιρτήματα , οι φευγαλέες ματιές, το πρώτο εύθραυστο χτυποκάρδι πίσω από το παράθυρο της Ελβίρας με θέα στο κατώφλι της οικείας της μαντάμ Ζανέτ.. 

  Ένας δεύτερος σταθμός στην ιστορία μας είναι ο Ισπανικός εμφύλιος (1936-1939).Με σημείο αναφοράς την κηδεία του Ντουρούτι και την λαοθάλασσα που παρευρέθηκε στην πλατεία της Βαρκελώνης για να αποδώσει τον ύστατο φόρο τιμής. Στο Ύστατο Χαίρε θα συναντήσει ξανά στο παιχνίδι της μοίρας, την κατά 17 χρόνια ωριμότερη Ελβίρα και μέσα αριστοτεχνικά δομημένη παρουσίαση-κόσμημα της λογοτεχνίας, με αρωγό την εξέλιξη της ιστορίας, τις περιγραφές καταστάσεων,τις ιστορικές αναδρομές, την εξιστόρηση γεγονότων, τις συγκρίσεις για την κτηνωδία και την μακαβριότητα του πολέμου, οι αναγνώστες θα μάθουν απόκρυφες πληροφορίες για το παρελθόντων ηρώων (φιλονικίες-συγκρούσεις-οικογενειακές σχέσεις) και την έκβαση του συγγραφικού έργου. 

   Χάρη στην μαγεία,την μαγεία της περιγραφής και διαφορετικούς τρόπους αφήγησης, θα ενωθούν τα κομμάτια του παζλ θα που κρατούν με τόση αγωνία τον αναγνώστη .Θα βρεθεί στην Οδησσό και μπρος στην κτηνωδία του απελευθερωτή Κόκκινου στρατού. Μπολσεβίκοι, φασίστες, αναρχικοί φτάνουν έως και την Ιβηρική Χερσόνησο .Θα προβληματιστεί για τα δεινά του εμφυλίου, για την ορθή κρίση της λογικής του σωστού ή του λάθους .. Θα αναπολήσει “στιγμές” ορόσημο στην ζωή κάθε χαρακτήρα αλλά και της ευρωπαϊκής Ιστορίας, καθώς θα ανακαλύψει γεγονότα που παρέμεναν κρυφά για χρόνια.


   Ένα ιστορικό μυθιστόρημα με πολιτικές απολήξεις και το θεσμό της αγάπης, ιερό φυλακτό! Μεθυσμένο από την μελαγχολική μουσική του βιολιού, η οποία εξιστορεί πάθη και θυσίες, με την ελπίδα να αναδύεται ως υπέρτατο αγαθό μέσα από τρομακτικές απώλειες..

Χαρακτηριστικά
 Για τον συγγραφέα
  Ο Μιχάλης Μπουναρτζίδης γεννήθηκε το 1947 στην Ξάνθη, όπου και τελείωσε το σχολείο. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Κατέχει τίτλους μεταπτυχιακών σπουδών και έχει γράψει εργασίες πάνω στις θετικές επιστήμες και στα οικονομικά.Το 2010 κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα, Προσευχή για τις καινούργιες πατρίδες. Η περιπλάνηση ενός βιολιού είναι το δεύτερο βιβλίο του.
   Κριτική Βιβλίου: Βασιλική Μπούζα

   No comments:

   Powered by Blogger.