Ads Top

Κριτική: Μάργω - Φως και φωτιά.


Ένα σκοτεινό απολαυστικό θρίλερ με κινηματογραφική ροή , νότες αισθησιασμού και γεύση αποκρυφισμού . Η αιωνιότητα της γυναικείας φύσης , μητέρας γης αποκαλύπτεται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου και μας κάνει να αναρωτηθούμε αν πραγματικά δίνουμε τον απαραίτητο σεβασμό στο πρόσωπό της.

Ομολογώ πως ο έρωτας μου με την Μάργω, ήταν κεραυνοβόλος. Γνωρίζετε εκείνες τις περιπτώσεις που το βιβλίο επιλέγει τον αναγνώστη, κι όχι ο αναγνώστης το βιβλίο; Κάπως έτσι αισθάνθηκα κι εγώ σαν βρέθηκε στο απέναντι ράφι του βιβλιοπωλείου. Θες η αιθέρια ομορφιά της νύμφης του βουνού μαγνήτισε το βλέμμα μου με την απόκοσμη αύρα της να ακτινοβολά ερωτισμό μπρος το πολλά υποσχόμενο μυστηριώδη υπόβαθρο. Διαβάζοντας την πλοκή οπισθόφυλλου δεν θα κρύψω πως στο μυαλό μου ήρθαν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της αρχέγονης Θεότητας Λίλιθ , πρώτης γυναίκας του Αδάμ.Οπότε η ίδια λατρεύοντας την λογοτεχνία του φανταστικού δεν θα μπορούσε να αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι της βιβλιοθήκης μου. Να συμπληρώσω πως ολοκληρώνοντας το βιβλίο ο συγγραφέας κατάφερε να με βάλει σε σκέψεις για τις πτυχές της γυναικείας φύσης σαν οντότητα και ανάλογα με τους αιώνες , τις εκάστοτε συνθήκες και τα ήθη ποιες καταστάσεις ή πρόσωπα δαιμονοποιούμε .

Τολμώ να πω: πως μέσα στην απαιτητική καθημερινότητα μου, το ταξίδι στον κόσμο της Μάργως αλλά και οι συνήθειες Στέφανου,αλλά και της Μαρίας με αποτέλεσμα να αγωνιώ γα την έκβαση της ιστορίας και με κάθε σελίδα να παγιδεύομαι όλο κι πιο πολύ στον ιστό της πλοκής που με τόση αριστοτεχνία ο κος Κατσιμπούρης κατάφερε να σχεδιάσει με εξαιρετική περιγραφική ικανότητα και δομημένη συνέχεια πάνω σε καλοδουλεμένο υπόβαθρο. Ανακαλώντας από την λήθη Αρχαίους Ελληνικούς θρύλους των βουνών και λαϊκές δοξασίες της Βόρειας Ευρώπης συνθέτει ένα μέρος του συγγραφικού του έργου. Μέσα από απόκρυφα τάγματα παρουσιάζονται φιλοσοφικές αναζητήσεις – θρησκευτικές πεποιθήσεις ενώ επίσης θίγονται ζητήματα όπως η ανταγωνιστικότητα , απόλυτη κυριαρχία και υποταγή μέσα από ένα μυσταγωγικό πέπλο ηδυπάθειας.

Ένα άλλο αξιοσημείωτο γνώρισμα του βιβλίου είναι το παζλ των αλληλένδετων κρίκων. Κι με αυτή την έκφραση,αναφέρομαι στους χαρακτήρες του που με κάποιο “θείο” τρόπο συνδέονται μεταξύ τους . Πως μπορεί μια αμαδρυάδα  να συνδέεται μια έναν συγγραφέα κι μια ιατροδικαστή;Επιτρέψτε μου να μην αναφέρω περισσότερα για να απολαύσετε την μαγεία της ανάγνωσης καθώς θα παρακολουθείτε με κομμένη την ανάσα τις ανατροπές και περιπλανάστε ποτέ στον κόσμο του και πότε της Μάργως . Θα καταιγιστείτε από ένα χείμαρρο συναισθημάτων.

Τρυφερότητα, φροντίδα ,λαγνεία,φόβος,μισός, εκδίκηση. 
Μια περιπλάνηση έως... την Δικαίωση!

Είστε έτοιμοι να βιώσετε ξεχωριστές ιστορίες για την αποκάλυψη ενός επτασφράγιστου μεταφυσικού μυστικού κι να ανατρέξετε στην μια λατρεία της γυναίκας , ως θεότητα , μητέρα, ερωμένη και τέλος  εκδικητή τιμωρού εξ αρχής κόσμου;

Ένα απολαυστικό μυθιστόρημα με έντονες σκηνές θρίλερ.. Τι περιμένετε λοιπόν δεν έχετε πάρα να το διαβάσετε  και θα με θυμηθείτε!
Χαρακτηριστικά

Περιγραφή Οπισθοφύλλου
Φθινόπωρο… Ενώ κάνει τον βραδινό του περίπατο σ’ ένα τοπίο χαμένο στην καταχνιά, ο Στέφανος συναντά απρόσμενα τη Μάργω, μια μυστηριώδη γυναίκα που διεγείρει νου και σώμα πέρα από τα όρια. Θύμα της ανδρικής βίας σε χρόνους χαμένους στη λήθη –αλλά και ιδανική ερωμένη, πριν από αιώνες, ενός νεαρού μοναχού με τον οποίο γνώρισε τον αληθινό έρωτα– η Μάργω ακολουθεί μια παράξενη μοίρα που ορίζει τον ρόλο της στον κόσμο.
Ποια είναι στ’ αλήθεια; Νύμφη του βουνού; Μάγισσα των σκοτεινών χρόνων; Ή μήπως μια απολύτως πραγματική γυναίκα που ζει ανυπόταχτη, έξω από τις συμβάσεις κάθε εποχής; Ίσως ένα υψηλό πρότυπο, το ιερό θηλυκό, πανίσχυρο, ελεύθερο και συγχρόνως μητρικό και τρυφερό, Φως και Φωτιά του κόσμου προσωποποιημένη.
Η σύγκρουση με μια σκοτεινή σέχτα που θέλει να εξοντώσει τη Μάργω είναι αναπόφευκτη… Η εμπλοκή του Στέφανου, όπως και άλλων ανθρώπων που μοιάζουν αθώοι, θα οδηγήσει όλους τους ήρωες σε μια αναμέτρηση μπροστά στην πανάρχαια Δρυ. Άραγε, το παρελθόν επαναλαμβάνεται στο παρόν; Και πόσο επιθυμητό είναι να στοιχειώσει το μέλλον;
Ένα πρωτότυπο μυθιστόρημα, με ανθρωπολογικές και φιλοσοφικές προεκτάσεις, στο οποίο το φυσικό και το μεταφυσικό εμπλέκονται αλλόκοτα κάτω από τη μαγική παρουσία και την επιρροή της Μάργως.
Για τον συγγραφέα:

Ο Φώτης Κατσιμπούρης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Η λογοτεχνία τού φανταστικού τον ελκύει ως συγγραφέα και αναγνώστη, και γι’ αυτόν η συγγραφή κάθε νέου βιβλίου είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι που αρχίζει με τη γοητευτική φάση της έρευνας –ιστορικής, γεωγραφικής, λαογραφικής– η οποία συνεχίζεται και κορυφώνεται με την απρόβλεπτη, ακόμα και για τον ίδιο, ανάπτυξη της μυθοπλασίας. Έχουν εκδοθεί τα μυθιστορήματά του Ο Σκιοφύλακας (Διόπτρα, 2005), Ο Όρκος (Ωκεανός, 2011), μια μυθιστορηματική αναδημιουργία της παραλογής του Νεκρού Αδερφού, και Ανάμεσα σε δυο Αγγέλους (Ωκεανός, 2012), τα οποία απέσπασαν εξαιρετικές κριτικές από αναγνώστες και συγγραφείς.
Κριτική Βιβλίου : Βασιλική Μπούζα
Πληροφορίες : Κλειδάριθμος

No comments:

Powered by Blogger.